Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Φερνάντα Λίμα και Μαντέλα

Από τη Μαύρη Ήπειρο ξεκίνησαν οι σκλάβοι κι άποικοι Πορτογάλοι βρήκαν τη Νέα Γη. Δύο απόγονοι αυτών κι οι δύο ζωντανοί, μιας και ο Μαντέλα ποτέ δε θα πεθάνει, γεμίσαν τις οθόνες σας και άφησαν για λίγες μέρες το στίγμα τους στη δική σας μίζερη και αστική ζωή. Ποιος είναι ο Μαντέλα θα ρωτήσουν αρκετοί μιας και τη Φερνάντα την έμαθαν όλοι. Αυτό που όμως δε γνώρισες μικρέ μου όμορφε αστέ είναι το παρασκήνιο. Το θαμμένο πίσω από την κουρτίνα όνειρο. Τις εξεγέρσεις, τα αναμμένα μπουκάλια και την τυφλή βία. Πόσοι νεκροί, πόσοι ζωντανοί-νεκροί στη χώρα του καφέ, για να γιορτάσουμε όλοι μας στη μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή των χορηγών. Πόσοι φτωχοί ξεσπιτώθηκαν και πόσους ανώνυμους θα βρεις σήμερα -ως άλλους Μαντέλα - να σαπίζουν σε κάποια φυλακή. Οι δύο εικόνες ενός κόσμου που καταρρέει. Τα νιάτα, η ομορφιά και η ψευδαίσθηση της, με τον αγώνα για τη λευτεριά και όσα αυτή προσδίδει. Και τώρα όλοι οι τρανοί αφού γιορτάσαν και γεμίσαν τα παραφουσκωμένα στομάχια τους θα βρεθούν στο νοτιότερο άκρο της Αφρικής για να αποτίσουν το φόρο τιμής σε κάποιον που δε νοιάστηκε παρά μονάχα γι' αυτό που όλοι εκείνοι είναι οι κύριοι εχθροί. Την Ελευθερία. Το ύψιστο για κάποιους ιδανικό, αυτό που αξίζει να πεθαίνει και να ζει κανείς γι' αυτό. Λοιπόν αγαπητέ μικροαστέ, η απάντηση είναι όχι. Δε θα σου ανοίξει κανείς τα μάτια προκειμένου να μάθεις το όνομα του Μαντέλα. Εξάλλου είναι και ολίγον τι περίεργο. Άκουσε εκεί Μαντέλα! Σίγουρα το Φερνάντα θα ακούγεται πιο όμορφα στ' αυτιά σου. Μάθε όμως αυτό το τελευταίο. Για κάθε μία από τις εκατομμύρια Φερνάντες που υπάρχουν, εμφανίζονται στον κόσμο λίγοι Μαντέλα. Μπορεί να είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Μπορεί να βρίσκονται ένας ή δύο κάθε πενήντα ή εκατό χρόνια. Ποτέ όμως την ιστορία δεν την άλλαξε η όποια Φερνάντα. Την ιστορία την άλλαζαν πάντα οι διάφοροι Μαντέλα.

4 σχόλια:

  1. Aγαπητέ Χρυσόστομε, πολύ ουσιαστικό και αληθινό το κείμενο σου. Κρύβει ποιότητα, ήθος και αξίες ζωής. Στις δύσκολες μέρες που περνά όλη η ανθρωπότητα, εύκολα θα βρεθούν πολλοί άνθρωποι να μιμηθούν την Φερνάντες και λίγοι για να εμπνευστούν από το πνεύμα του Nelson Mandela και να δώσουν πνοή ζωής στο μέλλον. Γιατί το ένα είναι πολύ εύκολο-λαμπερό όμως εφήμερο και κενό, ενώ το άλλο χρειάζεται ψυχή-συναίσθημα-σκέψη και αγωνιστικότητα. Σ'ευχαριστώ που μοιράστηκες τις σκέψεις σου και μου έδωσες το έναυσμα για ένα μικρό στοχασμό. Φιλικά, Μαριέτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σαι καλά Μαριέτα μου. Είναι καλό να σκεφτόμαστε και λίγο παραπέρα...

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα Χρυσόστομε..χάρηκα πολύ που επέστρεψες στα δρώμενα..εξαιρετικό το κείμενό σου για αφύπνιση και προβληματισμό!οι διάφοροι Μαντέλα μπορούν ν'αλλάξουν την ιστορία..ας βρεθεί κάποιος και για μας εδώ..και σύντομα..που δεν το βλέπω,.ευχή απλά έκανα..καλό σου απογευματάκι φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλώς βρεθήκαμε! Καλό βράδυ και καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή